Olej kokosowy nierafinowany

Nierafinowany olej kokosowy w kuchni i w kosmetyce

BEE – olej kokosowy nierafinowany otrzymuje się najczęściej nie z kopry (miąższu orzecha kokosowego, z którego powstają także wiórki kokosowe), ale z mleka kokosowego. Występuje on przeważnie w postaci płynnej, niekiedy cechuje się żółtą barwą. Rafinowany olej kokosowy występuje raczej w postaci stałej (jako tzw. masło kokosowe). Jest on sztucznie wybielany i odkwaszany, co pozbawia go jednak właściwości smakowych i pięknego zapachu. Tak w zastosowaniach kulinarnych, jak i w wyrobie domowych kosmetyków lepiej wybrać więc olej nierafinowany.

Nierafinowany olej kokosowy w kuchniach świata

Olej kokosowy cechuje się delikatnym, orzechowym smakiem z niewielką dozą słodyczy. Jest on na na tyle delikatny, że nie determinuje smaku całej potrawy, może jednak go podkreślić. Właściwości te są o wiele bardziej wyraźne w przypadku oleju nierafinowanego: podobnie jak w przypadku wszystkich innych olejów, które rafinacja pozbawia związków aromatycznych i wielu korzystnych dla zdrowia substancji.

Oleju kokosowego używa się przede wszystkim w kuchniach południowej Azji. Nie sposób wyobrazić sobie bez niego kuchni indonezyjskiej, wietnamskiej, indyjskiej czy tajskiej. W krajach Azji stosuje się go do niemal wszystkich potraw smażonych – używa się tak do smażenia w głębokim tłuszczu (np. w woku), jak i do delikatnego podsmażania.

Nierafinowany olej kokosowy sprawdzi się doskonale także w daniach kuchni polskiej. Zastąpić możemy nim niezdrowy, pełen cholesterolu smalec. Cechuje się podobnie wysoką temperaturą temperaturą topnienia, dzięki czemu smażenie na nim jest zdrowe, a potrawy się nie przypalają – nie zawiera jednak przy tym cholesterolu. Używać można go także w ciastach zamiast margaryn do pieczenia.

Nierafinowany olej kokosowy jest właściwie niezastąpionym składnikiem domowego popcornu. Jest on o wiele smaczniejszy, niż przygotowywany na jakimkolwiek innym tłuszczu.

Zastosowania kosmetyczne nierafinowanego oleju kokosowego

Olej kokosowy doskonale nawilża skórę. Stosujemy go zwłaszcza przy kąpielach słonecznych – z powodzeniem zastępuje balsamy do ciała i sklepowe olejki do opalania. Ze względu na właściwości odbijania światła, olej kokosowy przyspiesza opalanie. Nie może jednak oczywiście zastąpić kremów z filtrem UV. Warto wybrać przy tym właśnie olej nierafinowany, który nada skórze przyjemny zapach.

Coraz większą popularnością cieszy się domowy wyrób naturalnych, tradycyjnych mydeł. Mydło z nierafinowanego oleju kokosowego jest naturalnie białe, ze względu na przyjemny zapach nie wymaga też dodawania substancji aromatyzujących. Trzeba jednak pamiętać, że jest twardsze, niż mydła wytwarzane z większości innych tłuszczy.

Olej kokosowy jest także dobrym dodatkiem do naturalnych kosmetyków do włosów. Zapobiega on utracie białek we włosach, co pomaga wzmacniać ich strukturę.

Owoc zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com
Olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy – esencja informacji

Olej kokosowy wykazuje się wieloma walorami zdrowotnymi, dlatego jest tak popularny w dzisiejszych czasach. Co ciekawe, można stosować go zewnętrznie oraz wewnętrznie. Jest on niezwykle wszechstronny, ma wiele zastosowań. Sam olej pozyskuje się z miąższu kokosa. Ten super food jest świetnym źródłem kwasu kaprylowego, który wspiera układ pokarmowy. Dodatkowo kwas kaprylowy wykazuje się działaniem przeciwgrzybiczym. Oprócz kwasu kaprylowego, można wyróżnić kwas laurynowy, który także znajduje się w oleju z kokosa. Ten z kolei stymuluje układ immunologiczny, pomaga uporać się z bakteriami i wirusami, jednym słowem, podnosi odporność. Olej kokosowy wspomaga odchudzanie, wspiera metabolizm i pomaga uporać się z dodatkowymi, niechcianymi kilogramami. W procesie trawienia tego oleju, wątroba nie jest nadwyrężana, dlatego jest on lekkostrawny. Warto zaznaczyć, że olej ten jest bardzo bogatym źródłem średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych MCFAS.

Olej kokosowy nierafinowany mianem superfood

Olej kokosowy nierafinowany nie przechodzi procesu oczyszczania, który ma miejsce w przypadku rafinacji. Dzięki temu, zachowuje on wszystkie walory zdrowotne. Nierafinowany olej świetnie sprawdza się w przypadku codziennego, domowego menu. Można na nim smażyć bądź też można go dodawać do różnego rodzaju potraw. Dla przykładu warto wymienić tu naleśniki, omlety bądź kremy orzechowe. Nie do przecenienia są także walory smakowe tego zdrowego super food. Olej ten charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem, który świetnie podkreśli smak w wielu potrawach. Olej ten może być bez wątpienia nie tylko nośnikiem smaku. Charakteryzuje się on także regulacją hormonów. Istotne jest, że do prawidłowej syntezy hormonów potrzebne są różne składniki, w tym kluczową rolę odgrywają kwasy tłuszczowe bądź też ich pochodne. Olej kokosowy dobrze działa na tarczycę, wspiera ją i aktywizuje.

Olej w kosmetyce

Olej kokosowy ma wiele zastosowań w pielęgnacji i kosmetyce. Stanowi on bazę wielu kosmetyków, świetnie rozprowadza się na skórze. Charakteryzuje się działaniem nawilżającym, natłuszczającym oraz przeciwzapalnym. Można go stosować na skórę twarzy, głowy i całego ciała. Z powodzeniem może on zastępować niektóre kosmetyki. Olej kokosowy świetnie radzi sobie z łojotokiem, rogowaceniem skóry i stanem zapalnym. Warto pamiętać, iż olej ten powinien być przechowywany w suchym miejscu, pozbawionym dostępu światła. Reasumując, Migdałyolej ten ma działanie:

  • regenerujące,
  • kojące,
  • nawilżające,
  • natłuszczające,
  • antybakteryjne.
Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com
Olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany – zdrowotne właściwości i korzyści z używania

Olej kokosowy zdobył ogromną popularność głównie dzięki dużej uniwersalności w wykorzystaniu zarówno w pielęgnacji ciała, skóry twarzy jak i włosów. Bogactwo składników odżywczych pozwala na odżywienie dowolnych partii ciała, a nawet ich wybielenie. Jak stosować olej kokosowy nierafinowany (https://www.bee.pl/olej-kokosowy-rafinowany-i-nierafinowany-ktory-wybrac–a-474.html), by w pełni wykorzystywać jego odżywczy potencjał?

Pielęgnacja skóry i włosów

Kulinarne właściwości oleju kokosowego zapewniły mu wielką popularność, ponieważ doskonale nadaje się jako substytut oleju rzepakowego, zapewniając niższą kaloryczność przyrządzanych posiłków. Niemniej jednak to właśnie pielęgnacyjne i odżywcze właściwości sprawiły, że na dobre zagościł w większości polskich domów. Kobiety bardzo chętnie wykorzystują go do pielęgnacji i olejowania włosów, co sprawia, że stają się one miękkie, mięsiste i bardzo odżywione. Olejowanie włosów za pomocą nierafinowanego oleju kokosowego pomaga domknąć łuskę włosa, dzięki czemu stają się one o wiele gładsze, a problem puszenia się znika. Głównym sekretem magicznych właściwości oleju kokosowego nierafinowanego jest zawartość specyficznych cząsteczek tłuszczu oraz witamin, a mianowicie:

  • Trójglicerydy
  • Wapń
  • Żelazo
  • Witaminy E i K
  • Nasycone kwasy tłuszczowe.

Stosowanie oleju kokosowego jako zamiennik popularnych kremów i balsamów do ciała i twarzy przyniesie zbawienne efekty – skóra staje się gładka, odżywiona, zredukowane stają się stany zapalne skóry, a to z kolei dzięki właściwościom antybakteryjnym tego oleju. Doskonale zatem nadaje się jako wsparcie do kuracji przeciw trądzikowi, z którym borykają się zarówno nastolatkowie jak i dorośli.

Dlaczego olej kokosowy nierafinowany jest lepszy?

By rozróżnić właściwości oleju kokosowego rafinowanego i nierafinowanego, należy rozumieć przede wszystkim skąd pochodzą te określenia – olej kokosowy nierafinowany to taki, który nie został poddany żadnym obróbkom. Są one tłoczone na zimno, i nie poddawane przeróbkom, posiadając pełną wartość odżywczą. Oleje rafinowane natomiast jak wskazuje nazwa, zostają poddane rafinacji, czyli procesom oczyszczającym pod wpływem wysokich temperatur i substancji chemicznych. Oleje kokosowe nierafinowane charakteryzują się przede wszystkim zapachem kokosa, i nieco inną, surowszą strukturą niż olej rafinowany. Dlatego o wiele lepszym wyborem będzie olej kokosowy niepoddany żadnym obróbkom, czyli nierafinowany, ponieważ uzyskamy dostęp do większej ilości składników odżywczych i witamin zawartych w produkcie, niżeli korzystając z rafinowanych olejów.

Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com