Olej kokosowy nierafinowany

Nierafinowany olej kokosowy w kuchni i w kosmetyce

BEE – olej kokosowy nierafinowany otrzymuje się najczęściej nie z kopry (miąższu orzecha kokosowego, z którego powstają także wiórki kokosowe), ale z mleka kokosowego. Występuje on przeważnie w postaci płynnej, niekiedy cechuje się żółtą barwą. Rafinowany olej kokosowy występuje raczej w postaci stałej (jako tzw. masło kokosowe). Jest on sztucznie wybielany i odkwaszany, co pozbawia go jednak właściwości smakowych i pięknego zapachu. Tak w zastosowaniach kulinarnych, jak i w wyrobie domowych kosmetyków lepiej wybrać więc olej nierafinowany.

Nierafinowany olej kokosowy w kuchniach świata

Olej kokosowy cechuje się delikatnym, orzechowym smakiem z niewielką dozą słodyczy. Jest on na na tyle delikatny, że nie determinuje smaku całej potrawy, może jednak go podkreślić. Właściwości te są o wiele bardziej wyraźne w przypadku oleju nierafinowanego: podobnie jak w przypadku wszystkich innych olejów, które rafinacja pozbawia związków aromatycznych i wielu korzystnych dla zdrowia substancji.

Oleju kokosowego używa się przede wszystkim w kuchniach południowej Azji. Nie sposób wyobrazić sobie bez niego kuchni indonezyjskiej, wietnamskiej, indyjskiej czy tajskiej. W krajach Azji stosuje się go do niemal wszystkich potraw smażonych – używa się tak do smażenia w głębokim tłuszczu (np. w woku), jak i do delikatnego podsmażania.

Nierafinowany olej kokosowy sprawdzi się doskonale także w daniach kuchni polskiej. Zastąpić możemy nim niezdrowy, pełen cholesterolu smalec. Cechuje się podobnie wysoką temperaturą temperaturą topnienia, dzięki czemu smażenie na nim jest zdrowe, a potrawy się nie przypalają – nie zawiera jednak przy tym cholesterolu. Używać można go także w ciastach zamiast margaryn do pieczenia.

Nierafinowany olej kokosowy jest właściwie niezastąpionym składnikiem domowego popcornu. Jest on o wiele smaczniejszy, niż przygotowywany na jakimkolwiek innym tłuszczu.

Zastosowania kosmetyczne nierafinowanego oleju kokosowego

Olej kokosowy doskonale nawilża skórę. Stosujemy go zwłaszcza przy kąpielach słonecznych – z powodzeniem zastępuje balsamy do ciała i sklepowe olejki do opalania. Ze względu na właściwości odbijania światła, olej kokosowy przyspiesza opalanie. Nie może jednak oczywiście zastąpić kremów z filtrem UV. Warto wybrać przy tym właśnie olej nierafinowany, który nada skórze przyjemny zapach.

Coraz większą popularnością cieszy się domowy wyrób naturalnych, tradycyjnych mydeł. Mydło z nierafinowanego oleju kokosowego jest naturalnie białe, ze względu na przyjemny zapach nie wymaga też dodawania substancji aromatyzujących. Trzeba jednak pamiętać, że jest twardsze, niż mydła wytwarzane z większości innych tłuszczy.

Olej kokosowy jest także dobrym dodatkiem do naturalnych kosmetyków do włosów. Zapobiega on utracie białek we włosach, co pomaga wzmacniać ich strukturę.

Owoc zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com