Olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy – esencja informacji

Olej kokosowy wykazuje się wieloma walorami zdrowotnymi, dlatego jest tak popularny w dzisiejszych czasach. Co ciekawe, można stosować go zewnętrznie oraz wewnętrznie. Jest on niezwykle wszechstronny, ma wiele zastosowań. Sam olej pozyskuje się z miąższu kokosa. Ten super food jest świetnym źródłem kwasu kaprylowego, który wspiera układ pokarmowy. Dodatkowo kwas kaprylowy wykazuje się działaniem przeciwgrzybiczym. Oprócz kwasu kaprylowego, można wyróżnić kwas laurynowy, który także znajduje się w oleju z kokosa. Ten z kolei stymuluje układ immunologiczny, pomaga uporać się z bakteriami i wirusami, jednym słowem, podnosi odporność. Olej kokosowy wspomaga odchudzanie, wspiera metabolizm i pomaga uporać się z dodatkowymi, niechcianymi kilogramami. W procesie trawienia tego oleju, wątroba nie jest nadwyrężana, dlatego jest on lekkostrawny. Warto zaznaczyć, że olej ten jest bardzo bogatym źródłem średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych MCFAS.

Olej kokosowy nierafinowany mianem superfood

Olej kokosowy nierafinowany nie przechodzi procesu oczyszczania, który ma miejsce w przypadku rafinacji. Dzięki temu, zachowuje on wszystkie walory zdrowotne. Nierafinowany olej świetnie sprawdza się w przypadku codziennego, domowego menu. Można na nim smażyć bądź też można go dodawać do różnego rodzaju potraw. Dla przykładu warto wymienić tu naleśniki, omlety bądź kremy orzechowe. Nie do przecenienia są także walory smakowe tego zdrowego super food. Olej ten charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem, który świetnie podkreśli smak w wielu potrawach. Olej ten może być bez wątpienia nie tylko nośnikiem smaku. Charakteryzuje się on także regulacją hormonów. Istotne jest, że do prawidłowej syntezy hormonów potrzebne są różne składniki, w tym kluczową rolę odgrywają kwasy tłuszczowe bądź też ich pochodne. Olej kokosowy dobrze działa na tarczycę, wspiera ją i aktywizuje.

Olej w kosmetyce

Olej kokosowy ma wiele zastosowań w pielęgnacji i kosmetyce. Stanowi on bazę wielu kosmetyków, świetnie rozprowadza się na skórze. Charakteryzuje się działaniem nawilżającym, natłuszczającym oraz przeciwzapalnym. Można go stosować na skórę twarzy, głowy i całego ciała. Z powodzeniem może on zastępować niektóre kosmetyki. Olej kokosowy świetnie radzi sobie z łojotokiem, rogowaceniem skóry i stanem zapalnym. Warto pamiętać, iż olej ten powinien być przechowywany w suchym miejscu, pozbawionym dostępu światła. Reasumując, Migdałyolej ten ma działanie:

  • regenerujące,
  • kojące,
  • nawilżające,
  • natłuszczające,
  • antybakteryjne.
Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com